Süt dişlerinin bakımı ne zaman başlamalıdır ?
Dişlerin bakımı bebeklikte başlamalıdır. İlk süt dişleri 6 ay civarında sürmeye başlar. Diş temizliğine ve bakımına da hemen bu dönemde başlamak lazımdır. İlk dişler steril bir gazlı bez parçası ya da temiz bir tülbent ile silinerek temizlenebilir. Bebek büyüdükçe ve diş sayısı arttıkça gelişimine uygun olan bir diş fırçası ile önceleri macunsuz daha sonra çok az miktarda çocuklara uygun diş macunu ile fırçalamaya devam edilmelidir. Diş temizliği bebeğin günlük bakımının bir parçası olmalıdır.
Diş temizliğinin sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir. Bu konuda önemli nokta gece fırçalamanın yatmadan önce yapılmasıdır. Böylelikle dişler fırçalandıktan sonra çocukların bir şey yiyip içmemesi sağlanmış olur. Ancak bebekler gece boyunca da beslendiklerinden ağızlarında süt ya da mama artığı kalmaması için biberon ya da emzirmeden sonra bir miktar su vererek ağzın en azından su ile temizlenmesi sağlanmalıdır.
Önemli bir nokta da çocuğun ilk 8-9 yıllık ağız ve diş sağlığından ailenin sorumlu olmasıdır. Çocuklarda diş fırçası kullanımına 2–2,5 yaş civarında geçilebilir. Diş macunu seçimi de çocuğun yaşına uygun olarak yapılmalıdır. Çocuk diş macunları daha az miktarda fluorid ve aşındırıcı madde içerirler bu yüzden de çocuk 8-9 yaşına gelinceye kadar bu tip macunların kullanılması tercih edilmelidir. Diş macunlarının çocuk tarafından yutulmaması da oldukça önemlidir bu yüzden fırçalama çocuk 8-9 yaşına gelinceye kadar ailenin yardımıyla yapılmalı bu yaştan sonra sorumluluğunu yavaş yavaş kendisine vererek sadece kontrol edilmelidir.